RESILIENSTRÄNING · GROWTH MINDSET COACH · POSITIV PSYKOLOGI/KBT · LEDARSKAPSUTVECKLING

BEROENDEN

Jag behandlar beroenden så som alkohol, socker, mat, träning, relationer, spelberoende, sexmissbruk, shoppingberoende, ”arbetsnarkomani” och ”medberoende”. Av dessa är endast spelberoende och alkoholberoende diagnoser idag. Men effekterna av och det tvångsmässiga i beteendet kan jämföras med vilket beroende som helst.
Hjärnan har "kidnappats" vid beroenden

HJÄRNAN HAR KIDNAPPATS

Beroendet och missbruket styrs av hjärnans belöningssystem. Tack vare belöningssystemet känns det njutningsfullt att ägna sig åt dricka, äta, ha sex, shoppa, arbeta och spela. Det är signalsubstansen dopamin som är styrande i dessa processer.

Kopplingarna mellan nervcellerna kan dock förändras. En som är beroende kan få problem att känna njutning vid annat tillfälle än när personen ägnar sig åt sitt beroende. Dessutom kommer det krävas starkare stimuli med tiden.

Beroendesjukdomen är förvärvad, liksom många andra livsstilssjukdomar. Och den är progressiv. Det vill säga den förvärras med tiden. De förändringar som uppstår i hjärnan är i stort sett desamma för de olika beroendena och behandlingen ser likartad ut.

Forskning pågår i hur man kan få beroendesjukdomen att läka ut helt, men än så länge har vi ingen sådan medicin eller behandling.

En del i behandlingen är att lära sig att avstå från det man missbrukat och en annan del att lära sig att leva med den känslighet man kommer ha för att falla dit igen. På individplanet finns det dock de som efter en tid lyckats komma tillbaka till en rimlig nivå och inte behöver avhålla sig helt.

De som går i beroendebehandling hos mig har en i övrigt ordnad situation.

Jag jobbar med KBT. Den metod med störst evidens för framgångsrik beroendebehandling.

Jag vet att du redan är motiverad till förändring, men vet också att motivationen kommer att svikta ibland. Jag ska hjälpa dig med de stunderna. Det viktiga är att du hittat hit och att vi följer din önskan till en förbättrad situation. 


Jag kommer bidra med kunskap och den bästa behandling som finns att tillgå.

I beroendebehandling hos mig finns inga pekpinnar, inget moraliserande och absolut inget tvång. Gäller beroendet alkohol är jag även utbildad i ”kontrollerat drickande”. Det passar för vissa men inte för alla. Är det något du tror på eller önskar, då ska jag ge dig all information om vilka odds och vilka risker du har på din sida.

Vill du veta mer om hur behandlingen kan se ut? Jag vill gärna veta mer om just din situation. Jag ser fram mot ditt mejl!

Nyhetsbrev från Charlotta Segerlund Darnell, KBT-terapeut och psykologisk styrketränare

NYHETSBREV, LINKEDIN OCH INSTAGRAM

Mitt nyhetsbrev kommer en till två gånger i månaden. Anmäl dig gärna! Du är även välkommen att följa mig på LinkedIn och Instagram.

KONTAKTA MIG!

Det kan vara svårt att nå mig på telefon, eftersom jag ofta sitter i samtal. Här kan du skicka ett meddelande till mig, så återkommer jag till dig inom kort. Dina kontaktuppgifter kommer endast att sparas för att möjliggöra min kontakt med dig. Du kan när som helst meddela mig, om du inte vill att dina kontaktuppgifter ska sparas.

JA TACK, SKICKA NYHETSBREV!

Du kan enkelt avregistrera dig om du inte längre vill ha mina utskick, det är bara att klicka på länken längst ner i nyhetsbrevet.